R&B GOES R&R – VOLUME 4: SMACK DAB IN THE MIDDLE

Artiest info
Website
facebook
 

'Rhythm & Blues Goes Rock’n’Roll’ is de naam van een serie verzamelalbums die door het retrolabel ‘Atomicat Records’ op de platenmarkt wordt gebracht. Elk van die cd’s bevat een kleine dertig liedjes uit de jaren ’50 en ’60 die de rock’n’roll-platen uitmaakten in de destijds zeer populaire jukeboxen in dansclubs en cafés. Onder de titel “Volume 4: Smack Dab In The Middle” krijgen we nu het vierde album in deze reeks aangeboden met nummers van bekende en totaal onbekende artiesten uit Australië, Amerika, Nieuw-Zeeland en Argentinië.

Dat dergelijke verzamelplaten een ware verrijking zijn voor het collectieve muzikale geheugen van de fans van rockmuziek staat buiten kijf. Dat geldt trouwens evenzeer voor ondergetekende die via deze cd’s ook nog altijd heel veel bijleert over de swingende dansmuziek die indertijd door onze voorouders werd geadoreerd. De nummers op “Smack Dab In The Middle” dateren uit de periode tussen 1954 en 1963 en bevatten o.a. songs van de ons bekende artiesten ‘Bill Haley & His Comets’, Carl Mann, Dion, Link Wray, Marty Robbins en Ricky Nelson.

Van deze twee laatste zangers hebben we audiotracks op de video’s bij deze recensie geplaatst: eerst hoort u Marty Robbins met het van Chuck Berry gekende nummer “Maybelline” en daarna kunt u genieten van Ricky Nelson in het liedje “I’m In Love Again”, een song uit het oorspronkelijke repertoire van Fats Domino. Meerdere liedjes op dit album zijn trouwens coverversies van songs die we ook van andere performers hebben leren kennen.

Zo horen we o.a. “Josefina” van ‘Los Pick Ups’ dat we beter kennen als “My Girl Josephine” van Fats Domino wiens hit “Country Boy” hier ook nog te horen is in de versie van ‘The Keil Isles’ die hier eveneens Fats’ hit “Don’t Come Knockin’” mogen komen presenteren. Er is bovendien ook nog “Dizzy Miss Lizzy” van Ronnie Hawkins, een song die destijds in 1958 een grote hit was voor zijn originele componist Larry Williams.

Na “Volume 4” zal ongetwijfeld “Volume 5” volgen, maar daarover zullen we u in de volgende weken meer gedetailleerd over informeren op deze pagina’s. Tot dan blijft het swingen en rock’n’rollen op de 28 nummers op deze vierde “R&B Goes R’n’R”-cd.

(valsam)